Φροντίζουμε τη διατροφή μας για να ενισχύουμε την καλή λειτουργία του οργανισμού και κατ΄επέκταση και των μαλλιών μας.
Η προσεγμένη διατροφή αποτελεί παράγοντα καθοριστικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών και την ενίσχυσή τους έναντι της τριχόπτωσης.
Η μη ισορροπημένη διατροφή (μειωμένη θερμιδική πρόσληψη, επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες κα), στερεί από τον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει τις ουσίες που αποτελούν τα δομικά υλικά διαφόρων ιστών & οργάνων του σώματος.
Ως σύνθετος ιστός επομένως και η τρίχα, προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά σε ένα υγιές περιβάλλον, χρειάζεται να αντλεί από τη διατροφή μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα εξασφαλίσουν τη βέλτιστη ποιότητα και αντοχή της.
Ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής το οποίο θα παρέχει στα μαλλιά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται περιλαμβάνει:
Βιταμίνη Α, η οποία θρέφει το θύλακα της τρίχας και απαντάται σε λιπαρά ψάρια, κρέας, γάλα, καρότο, πράσινα λαχανικά, ροδάκινα και βερίκοκα
Βιταμίνες της ομάδας Β όπως:
i. Β3 (νιασίνη, νικοτινικό οξύ) για την τόνωση της μικροκυκλοφορίας του τριχωτού. Βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
ii. Β5 (παντοθενικό οξύ) και Β6 (πυριδοξίνη, αδερμίνη) για την πρόληψη της τριχόπτωσης, οι οποίες περιέχονται στο κρέας, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα εντόσθια, τον κρόκο του αυγού και τη μαγιά μπύρας
iii. Β7 (βιοτίνη), η οποία συμβάλλει στην παραγωγή της Κερατίνης –του κύριου δομικού συστατικού της τρίχας– και περιέχεται στο μοσχαρίσιο συκώτι, τα φυστίκια και τα αυγά
iv. Β12 για την υγεία της τρίχας, κύρια πηγή της οποίας είναι ο τόνος και άλλα θαλασσινά όπως τα μύδια, η πέστροφα και το καβούρι
v. Φυλλικό οξύ, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, το αβοκάντο και τα σπαράγγια είναι τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ.
Βιταμίνη C, καθώς θεωρείται απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου της τρίχας. Τα εσπεριδοειδή φρούτα και λαχανικά όπως το καρότο και οι πιπεριές, περιέχουν άφθονες ποσότητες βιταμίνης C.
Βιταμίνη Ε κατά του σχηματισμού ελευθέρων ριζών και της πρόωρης γήρανσης της τρίχας. Περιέχεται στους ξηρούς καρπούς και τα φυτικά έλαια.
Ιχνοστοιχεία, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναδόμηση και αναζωογόνηση της τρίχας καθώς επίσης και στην γενικότερη υγεία των μαλλιών:
i. Χαλκός. Λαμβάνεται μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών, συκωτιού, ξηρών καρπών, οσπρίων και σοκολάτας
ii. Ψευδάργυρος. Βασική ιδιότητα του ψευδαργύρου αποτελεί η κατά ένα σημαντικό ποσοστό αναστολή δραστηριότητας του ενζύμου 5-α αναγωγάση. Το ένζυμο αυτό επιδρά στην τεστοστερόνη και τη μετατρέπει σε DHT, η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση τριχόπτωσης. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά, τα αυγά, το κρέας και τα μανιτάρια
Πρωτεΐνες, δεδομένου ότι αποτελούν τη βάση της τρίχας. Πηγή πρωτεϊνών αποτελεί το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια
Σίδηρο, καθώς είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία των διεργασιών ανάπτυξης της τρίχας. Ο σίδηρος βρίσκεται στο συκώτι, το κόκκινο κρέας, τις φακές, το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα κα
Λιπαρά Οξέα (ω-3, ω-6), για την ενίσχυση της υγείας των τριχοθυλακίων. Τα
λιπαρά οξέα βρίσκονται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια
Νερό, για τη διευκόλυνση της καλής λειτουργίας του οργανισμού, επομένως και του τριχωτού και των μαλλιών
Συμπερασματικά, το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής -που περιλαμβάνει τη συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, λιπαρών ψαριών και ελαιόλαδου- καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα στοιχεία που χρειάζονται το τριχωτό και τα μαλλιά για να διατηρούνται υγιή.