Η ιστορία της μεταμόσχευσης μαλλιών ξεκίνησε αρκετές δεκαετίες πριν στην Ιαπωνία, με τις ερευνητικές προσπάθειες Ιαπώνων γιατρών. Η σύγχρονη όμως μεταμόσχευση μαλλιών ουσιαστικά έχει ως ορόσημο τη δεκαετία του ‘50 και τις εργασίες του Dr.Orentreich. Ακολουθεί μια σύντομη ιστορική αναδρομή:
1930
Πρώτος ο Ιάπωνας χειρουργός Sasagawa παρουσίασε την ιδέα της μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων.
1939
Η δεύτερη απόπειρα προσέγγισης της μεταμόσχευσης μαλλιών ξεκίνησε από τον Ιάπωνα δερματολόγο Dr. Okuda, με τη δημοσίευση μιας πραγματικά επαναστατικής μεθόδου για τα ιατρικά δεδομένα της εποχής. Πρότεινε και εφάρμοσε την αυτομεταμόσχευση με την αξιοποίηση μικρών μοσχευμάτων, προοιωνίζοντας τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η μεταμόσχευση μαλλιών σήμερα.
Οι πολιτικοκοινωνικές συνθήκες όμως της εποχής (Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος) δεν άφησαν χώρο για περαιτέρω διερεύνηση.
1943, 1953
Οι Ιάπωνες Tamura και Fujita προχωρούν σε ανάλογες απόπειρες.
1959
Ο Αμερικανός γιατρός Dr. Norman Orentreich, ασχολείται με τη μελέτη μεταφοράς και μεταφύτευσης τριχών από την πίσω και πλάγια περιοχή του τριχωτού στις περιοχές της αραίωσης. Το 1952 πραγματοποιεί την πρώτη επέμβαση του είδους. Το 1959 δημοσιεύει την έρευνά του με τίτλο ‘’Autografts in Alopecias and other Selected Dermatological Conditions”. Οι έρευνες του Orentreich απέδειξαν ότι οι μεταμοσχευθείσες τρίχες διατηρούσαν τη γενετική τους αντίσταση στην τριχόπτωση- ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο μεταφυτεύονταν-και συνέχιζαν να αναπτύσσονται εφόρου ζωής. Το σημείο αυτό αποτέλεσε το κέντρο της θεωρίας της ‘Δοτικής Κυριαρχίας’’(Donor Dominance), η οποία αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών και εν ολίγοις περιγράφεται ως εξής: ‘’ Τα τριχοθυλάκια της περιοχής σταθερής τριχοφυίας, διατηρούν και μεταφέρουν τη γενετική τους ταυτότητα και στην περιοχή της αραίωσης και συνεχίζουν να αναπτύσσονται απρόσκοπτα.
60’s -70’s
Οι πραγματοποιηθείσες μεταμοσχεύσεις μαλλιών αφορούν μοσχεύματα αρκετά μεγάλης διαμέτρου, που αποτελούνται από 20-30 τριχοθυλάκια και κατά συνέπεια αποδίδουν μη φυσικό αποτέλεσμα.
80’s
Το μέγεθος των μοσχευμάτων μειώνεται (12-20 τριχοθυλάκια), τα αποτελέσματα όμως όπως είναι φυσικό είναι μη ικανοποιητικά από αισθητική άποψη.
Οι καινοτόμες τεχνικές των mini και micro μοσχευμάτων που αναπτύχθηκαν στην πορεία (1981-1984) απέδωσαν φυσικά αποτελέσματα, υψηλής κοσμητικής και αισθητικής αξίας.
90’s
Η επιστημονική εξέλιξη των τεχνικών μεταμόσχευσης συνεχίστηκε και φτάνει στη σημερινή μορφή της, με την εφαρμογή της Follicular Unit Transplantation (FUT), που αναπαράγει το φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών και μπορεί να αποδώσει απόλυτα φυσικό και τελειοποιημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι Bernstein και Rassman, το 1995, εισάγουν τον όρο “Follicular Unit”, υποστηρίζοντας ότι η μεταμόσχευση μαλλιών θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με μεταφορά τριχοθυλακίων, αφού τα τριχοθυλάκια είναι ο φυσικός τρόπος φύτρωσης των μαλλιών.
Να σημειώσουμε ότι η πρώτη μεταμόσχευση μαλλιών στην Ελλάδα ήταν μεταμόσχευση micro μοσχευμάτων και εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία από τους γιατρούς της Bergmann Kord.