Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η διαδικασία μεταφοράς και μεταφύτευσης τριχοθυλακίων από περιοχές του τριχωτού επαρκούς τριχοφυίας σε περιοχές ελαττωμένης ή ανύπαρκτης τριχοφυίας.
Όπως αναλύθηκε και στα αίτια της ανδρογενετικής αλωπεκίας,ο γενετικός προσδιορισμός κάθε ατόμου καθορίζει τη συμπεριφορά των τριχοθυλακίων του απέναντι στα ανδρογόνα: τα τριχοθυλάκια συγκεκριμένων περιοχών του τριχωτού ανθίστανται στη δράση των ανδρογόνων,ενώ τα τριχοθυλάκια επίσης συγκεκριμένων περιοχών επηρεάζονται και προοδευτικά καθίστανται ανενεργά.Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αντιδρούν οι διαφορετικές περιοχές του τριχωτού απέναντι στα ανδρογόνα,είναι απαραίτητο να διακρίνουμε στο τριχωτό δύο σημαντικές ζώνες,τη ζώνη σταθερής τριχοφυίας και τη ζώνη μεταβαλλόμενης τριχοφυίας.
ΖΩΝΗ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑΣ
Είναι ως επί το πλείστον η περιοχή στο πίσω μέρος (ινιακή χώρα) και στα πλαϊνά του κεφαλιού (βρεγματική χώρα).Τα τριχοθυλάκιά της παρουσιάζουν γενετική αντίσταση στα ανδρογόνα, με αποτέλεσμα να διατηρείται εφόρου ζωής το μεγαλύτερο ποσοστό της υπάρχουσας τριχοφυίας.
Η τριχόπτωση της περιοχής σταθερής τριχοφυίας θεωρείται αμελητέα σχεδόν για την πλειοψηφία των ανδρών.Είναι αρκετά σπάνιες οι περιπτώσεις να παρατηρείται αυξημένη τριχόπτωση στην περιοχή σταθερής τριχοφυίας.
Η περιοχή σταθερής τριχοφυίας ονομάζεται και δότρια περιοχή,διότι με τα τριχοθυλάκιά της πραγματοποιείται η μεταμόσχευση μαλλιών στις περιοχές της αραίωσης.
Τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια διατηρούν και στην περιοχή της αραίωσης τη γενετική τους αντίσταση στα ανδρογόνα,συνεχίζοντας απρόσκοπτα την πορεία ανάπτυξής τους.
Αυτό το σπουδαίο χαρακτηριστικό (Δοτική Κυριαρχία) αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη και θεμελίωση της σύγχρονης μορφής της μεταμόσχευσης μαλλιών.
Η πυκνότητα μιας δότριας περιοχής χαρακτηρίζεται α) από τον αριθμό τριχοθυλακίων ανά cm2 και β) από την αναλογία τριχών ανά τριχοθυλάκιο.
Το ζητούμενο στη μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι να επιτευχθεί και πάλι η αρχική πυκνότητα(άλλωστε κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο προς το παρόν,αφού η μεταμόσχευση μαλλιών ουσιαστικά αναδιανέμει την υπάρχουσα τριχοφυία),αλλά να δημιουργηθεί ικανοποιητική αίσθηση πυκνότητας.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της δότριας περιοχής, που δίδει και τη δυνατότητα για πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων μαλλιών,είναι πως μπορεί να αποδώσει έως και 50% της τριχοφυίας της δίχως να γίνεται αντιληπτή η αραίωση.
Μια δότρια περιοχή πολύ καλής πυκνότητας περιλαμβάνει περίπου 90 follicular units/cm2 .
ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑΣ
Είναι η περιοχή που περιλαμβάνει το μέτωπο, τους κροτάφους (μετωποβρεγματική περιοχή) και την κορυφή του κεφαλιού,τις περιοχές δηλαδή στις οποίες συνήθως εκδηλώνεται η τριχόπτωση. Τα τριχοθυλάκια της περιοχής μεταβαλλόμενης τριχοφυίας,λόγω του γενετικού τους προσδιορισμού,είναι επιρρεπή και ευαίσθητα στη μακρόχρονη παρουσία των ανδρογόνων και βαθμιαία συρρικνώνονται(miniaturization),με αποτέλεσμα να παράγουν όλο και πιο μικρές σε μέγεθος τρίχες οι οποίες τελικά αποπίπτουν.
Ο ρόλος της μεταμόσχευσης μαλλιών επομένως,είναι να αξιοποιήσει τα αποθέματα τριχοφυίας της δότριας περιοχής και να τα προσφέρει στις περιοχές του τριχωτού που παρουσιάζουν αραίωση.
Ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί αυτή η διαδικασία,καθώς οι μέθοδοι και οι τεχνικές που θα εφαρμοστούν,είναι παράμετροι που διαφοροποιούνται μεν μεταξύ ιατρών και κλινικών,καθορίζουν δε το τελικό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών.